KONTAKT
ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała
33 812 44 29
Wtorek 23 kwietnia 2019

Licznik odwiedzin od 2008 53010

PEDAGOG SZKOLNY - AKTUALNOŚCI

  • Cyberprzemoc i nadużywanie internetu przez dzieci i młodzież
  • Zapraszamy wszystkich uczniów i rodziców oraz nauczycieli naszej szkoły do zapoznania się z najważniejszymi informacjami dotyczącymi bezpieczeństwa w sieci.


    Kliknij w obraz, aby otworzyć stronę internetową.

  • Konkurs dla Gimnazjalistów z okazji 70-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych

Został rozstrzygnięty Konkurs dla Gimnazjalistów na najciekawszy autorski przepis kulinarny. Zwyciężyła uczennica Alicja Dziubek z Gimnazjum w Pisarzowicach, która wykreowała "Karczek pod pomidorową pierzynką". Natomiast jej klasowy kolega Damian Wnęczak ujął nas umieszczeniem Logo ZSGiH na swoim torcie, za co otrzymał wyróżnienie.

Zwycięzców odwiedziłyśmy w ich Gimnazjum i razem z wychowawczynią klasy przerwałyśmy lekcję matematyki – informując o wynikach konkursu. Radości, oklasków i gratulacji nie było końca. Uczniowie otrzymali dyplomy i drobne upominki. Największą nagrodą dla Gimnazjalistki będzie umieszczenie jej autorskiego przepisu w Jubileuszowej Książce Kucharskiej i nagroda, która zostanie wręczona na Wielkim Szkolnym Festynie.

Gratulujemy i do zobaczenia w Naszej Szkole:
pedagodzy szkolni N.Kucharczyk i I.Rosa

I MIEJSCE

Karczek pod pomidorową pierzynką

Sałatka:

Składniki:

-świeża biała kapusta
-marchewka
-jabłko
-natka pietruszki
-ocet
-cebula
-pieprz
-sól
-cukier

Przygotowanie:

Drobno posiekaną kapustę obgotować w osolonej wodzie około 5 minut.
Odcedzić, do jeszcze gorącej dosypać drobno posiekaną cebulę i  dodać starte na grubej tarce marchew i obrane jabłko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Mięso:

Składniki:

-karczek bez kości ok. 1 kg
-3 średnie cebule
-4 ząbki czosnku
-dobrej jakości sok pomidorowy 1l
-przyprawa typu "jarzynka"-suszone warzywa
- przyprawa do wieprzowiny
-sól
-pieprz

Przygotowanie:

Mięso opłukać wodą, pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem, i jarzynką przyprawą do wieprzowiny.
Cebulę pokroić w półksiężyce, a czosnek drobno posiekać .
Ułożyć w naczyniu na przemian: cebula, czosnek, mięso i zalać sokiem pomidorowym.
Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut na 220 stopni C, a następnie 1 godzinę na 200 stopni C.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Następnie pokroić w ćwiartki.

Mięso, ziemniaki ,sałatkę ułożyć  na talerzu i polać sosem.
Smacznego!

WYRÓŻNIENIE

Tort

Biszkopt:

- 9 jajek
- 7 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po trochu cukier, następnie po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.

Masa:

- 2 kostki margaryny
- 30 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 7 dkg mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 0,5 l mleka
- malinowa galaretka
- łyżka kakao
- puszka ananasa

Odlać trochę zimnego mleka, dodać mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mąkę z żółtkami. Jak zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę rozetrzeć i dodawać do niej po łyżce wystudzony budyń.

Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej połowy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu), wymieszać. Do drugiej połowy dodać kakao, następnie miksować masę, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, po czym dodać pokrojony w drobną kostkę ananas, wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt – Jasna masa – Biszkopt – Ciemna masa - Biszkopt

Wykończenie:
Zrobić masę z połowy porcji wg przepisu powyżej. Posmarować górę i boki tortu cienką warstwą masy. Boki tortu ozdobić masą za pomocą szprycy. Górę posypać perełkami cukrowymi.

Smacznego!

 

  • Akcja profilaktyczna „Świat wokół nas - zagrożenia"

W ramach wiosennej akcji profilaktycznej skierowanej do rodziców uczniów klas pierwszych zostało przeprowadzone szkolenie „Świat wokół nas – zagrożenia”. Od lat wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Liczny udział rodziców świadczył o ich zaangażowaniu w życie swojego dziecka, a naszego ucznia.

Dzięki otwartości Pani Dyrektor na tematykę profilaktyczno-wychowawczą, mogłyśmy przeprowadzić szkolenie także dla naszych nauczycieli.

Pedagodzy szkolni: Natalia Kucharczyk i Iwona Rosa

Nauczyciele zawodu: Anna Krasuska i Barbara Ormanie

 

  • Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej zaprasza wszystkich chętnych Gimnazjalistów do udziału w Konkursie z okazji 70-lecia Szkoły.

    Jeżeli lubisz eksperymentować, improwizować w kuchni, prześlij nam swój najlepszy autorski przepis.

    Czekają atrakcyjne nagrody, które zostaną wręczone na Wielkim Szkolnym Festynie, a najlepszy przepis dodatkowo zostanie zamieszczony w Jubileuszowej Książce Kucharskiej.

Na zgłoszenia czekamy do 10 kwietnia 2015 roku.

Organizatorzy:
pedagodzy szkolni
Natalia Kucharczyk, Iwona Rosa

Regulamin konkursu >>

 

 

  • 4 luty Światowy Dzień Walki z Rakiem – przykłady zagrożeń wśród młodych ludzi:


Rak Skóry (Czerniak) – badaj znamiona

Rak Szyjki Macicy – badanie cytologiczne min. co 3 lata

Rak Płuc – wyłącz palenie

O NAS

Jesteśmy szkołą z długoletnią tradycją. Kształcimy ucznióww w zawodach gastronomicznych odwołując się do tradycji polskiego szkolnictwa zawodowego. Wizją naszej szkoły jest harmonijne wspódziałanie wszystkich organów szkoły, środowiska i pracodawców zmierzające do zapewnienia uczniowi warunków umożlliwiających zdobycie wiedzy i umiejętnościi do funkcjonowania w nowoczesnym społeczeństwie naszego kraju i zjednoczonej Europy.

Polityka prywatności


Projekt "Budowa sieci szerokopasmowej dla miasta Bielska-Białej".

KONTAKT

SEKRETARIAT SZKOŁY

Technikum nr 8,
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8

ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała

33 812 44 29 33 812 33 95
33 812 44 29

www.gastronom.edu.pl
mail: zsgih@op.pl