KONTAKT
ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała
33 812 44 29
Wtorek 17 września 2019

Licznik odwiedzin od 2008 1570585

KUCHARZ DOSKONAŁY

Tradycyjna kuchnia polska jest niepowtarzalna, jej smak jest oryginalny. Pobudza zmysły i przywołuje wspomnienia. Z biegiem czasu zatracamy jednak jej nietuzinkowy smak. Wprowadzamy zmiany i urozmaicenia tracąc pierwotną formę. Ratunkiem dla naszej unikatowej tradycji smakowej jest Projekt "KUCHARZ DOSKONAŁY". Dziedzictwo kulinarne w pracy nauczycieli szkół gastronomicznych, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, który wychodzi naprzeciw zmianom.

Projekt skierowany był do aktywnych zawodowo:

- nauczycieli kształcenia zawodowego w szkołach gastronomicznych z terenu całej Polski
- instruktorów praktycznej nauki zawodu: kucharz, kelner i pokrewnych w kołach gastronomicznych z terenu całej Polski

Realizacja projektu  przebiegała w etapach:

1. Praktyki (10 dni)

Uczestników otoczyli staranną opieką doświadczeni szefowie/mistrzowie sztuki kulinarnej, którzy gwarantują najwyższy poziom doskonalenia i jakość zastosowania historyczno-kulturowej wiedzy o dziedzictwie kulinarnym Polski.

2. Egzamin

Praktyki kończyły się egzaminem. Przeprowadzony został test indywidualny (teoretyczny) oraz  kulinarne zadanie grupowe.  Uczestnicy uzyskali certyfikat ukończenia projektu, poświadczający o podniesieniu kwalifikacji zawodowych.

3. Ewaluacja 
W trosce o rzetelność i wysoką jakość praktyk, podczas realizacji projektu prowadzony był monitoring przez wyspecjalizowaną i niezależną firmę. Jest to gwarancja, że czas uczestników nie był marnowany.

W projekcie udział wzięły:

- panie Małgorzata Konstanty i Katarzyna  Krupa, które odbyły praktyki w gospodarstwie agroturystycznym w Saskach koło Szczytna w zakresie kuchni regionalnej i historycznej.


O NAS

Jesteśmy szkołą z długoletnią tradycją. Kształcimy ucznióww w zawodach gastronomicznych odwołując się do tradycji polskiego szkolnictwa zawodowego. Wizją naszej szkoły jest harmonijne wspódziałanie wszystkich organów szkoły, środowiska i pracodawców zmierzające do zapewnienia uczniowi warunków umożlliwiających zdobycie wiedzy i umiejętnościi do funkcjonowania w nowoczesnym społeczeństwie naszego kraju i zjednoczonej Europy.


Projekt "Budowa sieci szerokopasmowej dla miasta Bielska-Białej".

KONTAKT

SEKRETARIAT SZKOŁY

Technikum nr 8,
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8

ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała

33 812 44 29 33 812 33 95
33 812 44 29

www.gastronom.edu.pl
mail: zsgih@op.pl