KONTAKT
ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała
33 812 44 29
Wtorek 26 marca 2019

Licznik odwiedzin od 2008 1198543

OPIS KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA

 

ROK SZKOLNY 2015/2016

 

 


Kwalifikacja 1:

Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych 

Produkcja wyrobów cukierniczych 

Kwalifikacja 2:

Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych 

Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy - ten zawód jest dla Ciebie 

• szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe technika technologii żywności. 
• kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi. 
• po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe - praca: 
po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w:

• zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, 
• w mleczarniach, 
• w piekarniach, 
• w ciastkarniach, 
• stacjach sanepidu, 
• laboratoriach zakładowych, 
• komórkach marketingowych. 
Ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.

Ucz się razem z nami!


Jeżeli jesteś osobą kreatywną, otwartą i życzliwą, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty - ten zawód jest dla Ciebie

- szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe technika żywienia i usług gastronomicznych

- podstawowym celem kształcenia jest przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych – tzw. cateringu

Absolwent otrzymuje przygotowanie z zakresu zarządzania zakładem gastronomicznym.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe - praca: 
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni:

We wszystkich lokalach gastronomicznych jako:
• osoby zarządzające organizacją imprez, 
• pracownicy obsługi konsumenta 
• pracownicy kuchni. 
Mogą także prowadzić:
• własną działalność gastronomiczną, 
• zajmować się cateringiem, 
• obsługą konferencji, 
• imprez okolicznościowych.

Ucz się razem z nami!


Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty - ten zawód jest dla Ciebie

- szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe kelnera,

- otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, a także wszelkiego typu przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez.

- możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe - praca: 
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:

- restauracjach,
- salach bankietowych, 
- centrach konferencyjno-bankietowych, 
- barach, 
- pubach, 
- klubach, 
- domach gościnnych, 
- pizzeriach

Ucz się razem z nami!

 

 

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty - ten zawód jest dla Ciebie

- szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe 
- otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych
- potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne 

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w naszej szkole w 3-letnim technikum uzupełniającym w zawodzie: technik żywienia i gospodarstwa domowego

Perspektywy zawodowe - praca: 
Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

- restauracjach, 
- salach bankietowych, 
- centrach konferencyjno-bankietowych, 
- domach gościnnych,
- pizzeriach

Ucz się razem z nami!

 

Jeśli już wybrałeś swój kierunek kształcenia, zapraszamy do zakładki "zasady rekrutacjiotwórz >>!

O NAS

Jesteśmy szkołą z długoletnią tradycją. Kształcimy ucznióww w zawodach gastronomicznych odwołując się do tradycji polskiego szkolnictwa zawodowego. Wizją naszej szkoły jest harmonijne wspódziałanie wszystkich organów szkoły, środowiska i pracodawców zmierzające do zapewnienia uczniowi warunków umożlliwiających zdobycie wiedzy i umiejętnościi do funkcjonowania w nowoczesnym społeczeństwie naszego kraju i zjednoczonej Europy.


Projekt "Budowa sieci szerokopasmowej dla miasta Bielska-Białej".

KONTAKT

SEKRETARIAT SZKOŁY

Technikum nr 8,
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8

ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała

33 812 44 29 33 812 33 95
33 812 44 29

www.gastronom.edu.pl
mail: zsgih@op.pl