KONTAKT
ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała
33 812 44 29
Środa 19 grudnia 2018

Licznik odwiedzin od 2008 877052

SPOTKANIE Z MISTRZEM

ARCHIWUM


ROK SZKOLNY 2014/2015

Spotkanie z mistrzem Krzysztofem Gawlikiem

Uczniowie z naszej szkoły, pod opieką nauczycieli uczestniczyli w zajęciach gastronomicznych w siedzibie firmy RM Gastro w Ustroniu, która specjalizuje się w produkcji sprzętu dla gastronomii. Te wyjątkowe lekcje poprowadził doradca kulinarny firmy, pan Krzysztof Gawlik, który w pierwszej części zapoznał uczniów z profesjonalnymi i nowoczesnymi urządzeniami, wykorzystywanymi w gastronomii oraz z ich obsługą. W drugiej części zajęć odbyły się ćwiczenia kulinarne, podczas których uczniowie wraz z panem Krzysztofem sporządzali dania z owoców morza, jak: krewetki w sosie z sera pleśniowego, duszone w winie mule, przegrzebki, smażone kalmary i homar. Pan Krzysztof zaprezentował uczniom również prawidłowe filetowanie karpia. Wszystkie przygotowane potrawy, podane zgodnie z nowymi trendami, można było zdegustować. Ta lekcja była bardzo wartościowa i na pewno na długo zostanie w pamięci naszych uczniów.

Spotkanie z mistrzem kuchni Remigiuszem Rączką

Nasze uczennice Karolina Kubiczek i Paulina Pustelnik spotkały się z mistrzem kuchni Remigiuszem Rączką, znanym z telewizyjnych programów kulinarnych, kultywującym śląską gwarę oraz tradycję kulinarną.

Dnia 20 listopada 2014 roku na terenie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "IV Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku" pod hasłem "Wariacje z pstrągiem".

Nasze uczennice pokonały rywali sporządzając "Roladkę z pstrąga nadziewaną szpinakiem, zapiekaną pod serem kozim w towarzystwie delikatnego puree z dyni i subtelnego sosu tymiankowego", podając ją w niebanalny sposób. Stanęły na najwyższym miejscu podium otrzymując dyplom, piękny puchar oraz zestaw noży Philipiak do szkolnej pracowni.

Spotkanie z mistrzem, szefem kuchni restauracji „Legendarna” Adamem Hasiakiem

Dnia 3 października 2014 r. w Ołomuńcu uczeń naszej szkoły, Krystian Machnica z klasy 3 technik żywienia i usług gastronomicznych w towarzystwie Adama Hasiaka, szefa kuchni restauracji "Legendarna" w Czechowicach-Dziedzicach, wziął udział w konkursie Olima Cup 2014. Podczas konkursu panowie wykonali udko z kurczaka, pieczone w liściach kukurydzy, w towarzystwie puree z ciecierzycy z pestkami dyni oraz pieczonej dyni, podanych na desce z jabłoni. Zdobyli Srebrny Medal.

 

Gratulujemy!!!

powrót do góry >>

Spotkanie z zwycięzcą programu TOP CHEF Sebastianem Olmą oraz z  Pawłem Kibartem

Podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie uczennice naszej szkoły  uczestniczyły w pokazie kulinarnym prowadzonym przez   znanych z programu TOP CHEF Szefów kuchni  Sebastiana Olmę i Pawła Kibarta „Moda na gotowanie-jak wykorzystać potencjał”.

powrót do góry >>

Spotkanie z mistrzem, Szefem Kuchni Krzysztofem Gawlikiem

Podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie uczennice naszej szkoły  uczestniczyły w pokazie kulinarnym prowadzonym przez   Szefa Kuchni Krzysztofa Gawlika „Alchemia kuchni molekularnej” który wykonał kurczaka w aromacie kawy, kawior sferyczny z marchwi, tagiatelle z białej herbaty, lody waniliowe  z oliwą.

powrót do góry >>

Spotkanie z 3 krotnym Mistrzem Polski, Mistrzem Europy w pokazach barmańskich Krzysztofem Drabikiem

Podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie uczennice naszej szkoły  uczestniczyły  w pokazie barmańskim prowadzonym przez trzykrotnego Mistrza Polski, Mistrza Europy  Krzysztofa Drabika który przy aplauzie publiczności zaprezentował Show na najwyższym poziomie.

powrót do góry >>

O NAS

Jesteśmy szkołą z długoletnią tradycją. Kształcimy ucznióww w zawodach gastronomicznych odwołując się do tradycji polskiego szkolnictwa zawodowego. Wizją naszej szkoły jest harmonijne wspódziałanie wszystkich organów szkoły, środowiska i pracodawców zmierzające do zapewnienia uczniowi warunków umożlliwiających zdobycie wiedzy i umiejętnościi do funkcjonowania w nowoczesnym społeczeństwie naszego kraju i zjednoczonej Europy.


Projekt "Budowa sieci szerokopasmowej dla miasta Bielska-Białej".

KONTAKT

SEKRETARIAT SZKOŁY

Technikum nr 8,
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 8

ul. Wyspiańskiego 5
43-300 Bielsko-Biała

33 812 44 29 33 812 33 95
33 812 44 29

www.gastronom.edu.pl
mail: zsgih@op.pl