OTWARCIE WARSZTATÓW SZKOLNYCH
30 sierpnia 2010

W poniedziałek 30 sierpnia 2010 po gruntownej, trwającej ponad rok modernizacji zostały otwarte Warsztaty Szkolne Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych przy ul. Filarowej.

Uroczystego przecięcia wstęgi dokonał Prezydent Miasta Pan Jacek Krywult.

W otwarciu obiektu wzięło udział wielu szacownych gości przewodniczący Rady Miejskiej Pan Jarosław Klimaszewski, dyrektor MZO pan Jan Solich, dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Katowicach Pan Jan Dzida, przewodniczący Komisji Edukacji Pan Kazimierz Polak, Prezes ZNP Pani Barbara Redkowska, przewodnicząca Międzyzakładowej Komisji NSZZ Solidarność Pani Jadwiga Utecht - Nolbrzak, wicedyrektorzy i inspektorzy MZO, liczne grono dyrektorów placówek oświatowych Bielska-Białej, nauczyciele i pracownicy Warsztatów Szkolnych a także przedstawiciele społeczności uczniowskiej.

Specjalnym gościem był Pan Zbigniewa Kurleto przedstawiciel Elitarnego Klubu Szefów Kuchni który przygotował pokaz kulinarny połączony z degustacja potraw z drobiu, wieprzowiny, ryb i owoców morza oraz warzyw.

Dla uświetnienia uroczystości przygotowano bufet kawowy oraz pokaz sztuki barmańskiej.

Obsługę gości i pokaz miksowania koktajli bezalkoholowych w całości realizowali uczniowie naszej szkoły pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Nowo otwarte warsztaty to placówka na miarę XXI wieku, są funkcjonalnie zaprojektowane zgodnie z wymogami technicznymi i higienicznymi HACCP oraz wyposażone w profesjonalne, wysokowydajne, energooszczędne i bezpieczne urządzenia gastronomiczne min. piece konwekcyjno - parowe, płyty bezpośredniego smażenia, gridlle, ciśnieniowe kotły warzelne, nowoczesne piece, zmywarki, chłodziarki, szatkownice, bemary i wiele innych.

Powierzchnia użytkowa naszych nowych warsztatów to blisko 1500m2, składają się na nią: kuchnia właściwa, ciastkarnia, przygotowalnie warzyw I i II, zmywalnia naczyń kuchennych, liczne pomieszczenia magazynowe i chłodnie, stołówka mogąca przyjąć 100 gości, ekspedycja potraw ze zmywalnią naczyń stołowych, biura, pokój nauczycielski, zaplecze socjalne dla pracowników, nauczycieli i uczniów odbywających praktyczną naukę zawodu .

Z myślą o łączeniu teorii i praktyki czyli kompleksowym kształceniu uczniów przygotowano także 3 przestronne sale lekcyjne.

W warsztatach szkolnych każdego dnia odbywać będzie praktykę 5 - 6 grup uczniów z technikum i zasadniczej szkoły zawodowej. Dzięki wyposażeniu będzie może kształcić umiejętności zawodowe uczniów w warunkach zbliżonych do tych które panują w nowoczesnych obiektach gastronomicznych.

Opracowała: mgr Kinga Baścik


<< powrót do góry

Wydarzenia
2010/2011
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych