SLOW FOOD POLSKA
"Obrona prawa do smaku!"

W dniach 30.11 - 01.12.2011 r. w Pałacu Łomnica w Jeleniej Górze  odbyły się warsztaty kulinarne organizowane przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wraz ze Slow Food Polska w ramach  projektu TRADYCYJNE PRODUKTY - NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA.

Warsztaty prowadził Dariusz Barański, szef kuchni restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Gieno Mientkiewicz. O gotowaniu, regionie i organizacji Slow Food opowiadał Piotr Petryka, prezes Warszawskiego Convivium Slow Ford,  reprezentujący restauracje Kręgliccy, a informacje na temat promocji Wspólnej Polityki Rolnej i systemów jakościowych dla produktów tradycyjnych przedstawiła Zofia Winawer. Podczas warsztatów odbyło się także spotkanie z miejscowym serowarem Danielem Sokołowskim.

Celem projektu było zainteresowanie i wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat wykorzystywania lokalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej.
W projekcie wzięli udział uczniowie klasy 2 TK

  1. Gabriela Sojka
  2. Olga Sochacka
  3. Szymon Kozioł
  4. Mateusz Placzki

W pierwszym dniu szkolenia organizatorzy zapoznawali uczestników z ideą Slow Food, a następnie uczniowie sporządzali dania wg gotowych receptur.

W drugim dniu warsztatów uczniowie przygotowywali dania główne wg własnych receptury.

 

Oprac. Kinga Baścik, Ewa Hess-Rykała

<< powrót do góry

Wydarzenia
2011/2012
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych