II Konkurs kulinarny "Wyborna cielęcina"

W piątek 09 listopada 2012 w warsztatach szkolnych odbył się II  Konkurs kulinarny dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej pt. "Wyborna  cielęcina"

Zadanie konkursowe polegało na  sporządzeniu w czasie 90 minut dwóch porcji dania zasadniczego z cielęciny. Jury w składzie Pan Mateusz Czekierda, kucharz, przedstawiciel firmy Farutex, Pani Małgorzata Kłopotowska i Pani Barbara Ormaniec oceniało dobór i przygotowanie surowców, stosowanie technik kulinarnych i organizację pracę, smak, aromat oraz kompozycję  potrawy.

Laureatami konkursu zostali:

I  miejsce                     Patrycja Dawid                2a     
Roladki cielęce w sosie limonowo - miodowym w asyście ziemniaczanego gratinu i brokułów
II miejsce                     Dominika Suchy              2a   
Górka cielęca, ziemniaczki w szafranie i marchewka w polewie.
III miejsce                    Aneta Ścieszka               2ax
Warkocz cielęcy przeplatany boczkiem i porą w sosie musztardowym
IV miejsce                   Joanna Handzel               2ax
Cielęcina w sosie wiśniowym
V miejsce  ex aequo    Natalia Penkala  i Mariusz Matlak           2ax
Roladki cielęce z pieczarkami oraz Roladki cielęce z sosem z białego wina, kluseczkami szpinakowymi i puree z marchwi

Do rywalizacji stanęło 12 uczniów klasy drugiej ZSZ. Uczniowie biorący udział w konkursie wykazali się umiejętnościami, wiedzą kulinarną  i pomysłowością  w kreowaniu dań.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy !!!!!
Organizatorami czuwającymi nad prawidłowym przebiegiem konkursu były Kinga Baścik i  Ewa Hess-Rykała.

Opracowała : Kinga Baścik

<< powrót do góry

Wydarzenia
2012/2013
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych