Lekcja otwarta w warsztatach szkolnych

Slow Food - tradycja, prawo do smaku a może styl życia?

W dniu 25.04.2013 r.  w pracowni warsztatów szkolnych  została przeprowadzona lekcja otwarta praktycznej nauki zawodu w klasie 2a ZSZ . Celem  zajęć było zapoznanie uczniów z ideą ruchu slow food,  poszerzenie wiedzy i szacunku uczniów do tradycyjnych produktów pochodzących z regionu oraz zaakcentowanie zagrożeń płynących z jedzenie produktów wysoko przetworzonych. Uczniowie bardzo sprawnie sporządzili smaczne i zdrowe dania z tradycyjnych surowców: kasz, mąk z grubego przemiału, otrąb, twarogów, warzyw, grzybów,  jaj, ryb i mięs pochodzących od lokalnych producentów.

Obserwatorkami lekcji były Pani V-ce dyrektor Halina Duraj, Pani kierownik Teresa Bijok  oraz  liczne grono koleżanek z zespołu przedmiotów gastronomicznych.

Uwieńczeniem lekcji była degustacja sporządzonych dań: roladek  ze szpinakiem, twarogiem i bryndzą,  pierogów z kaszą gryczaną, pstrągów z pieca, pasztecików ,keksa i ciastek kruchych,  gulaszu półmięsnego z kluseczkami, kotletów z kaszy i mięsa, rolady pieczonej z drobiu, mięsa pietruszkowego, pieczarek faszerowanych, chleba oraz sałatek.

Lekcja otwarta  była dla uczniów świetną okazją  do zaprezentowania  swoich umiejętności  w kontekście zbliżającego się  egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.

Opracowała prowadząca lekcję Kinga Baścik

<< powrót do góry

Wydarzenia
2012/2013
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych