III Edycja Konkursu Kulinarnego

dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej

 

W piątek 18 października 2013 roku w warsztatach szkolnych odbył się konkurs kulinarny pt. "Wołowina w roli głównej". Zadaniem konkursowym było sporządzenie dwóch porcji dania zasadniczego z dodatkiem skrobiowym i witaminowym w nieprzekraczalnym czasie 100 minut.

Celem konkursu było podniesienie poziomu umiejętności zawodowych i  rozbudzenie pomysłowości i kreatywności uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej.

Zmagania uczniów oceniała profesjonalna komisja w składzie  pani Beata Hojny - nauczyciel przedmiotów zawodowych, pan Jacek Rugała - szef kuchni restauracji  "Lawenda" oraz pan Piotr Korzeniowski - szef kuchni i właściciel restauracji  "Wirtuozeria".

Jury zgodnie stwierdziło, że wołowina jest trudnym produktem, a uczniowie  poradzili sobie dobrze i przygotowali smaczne i aromatyczne potrawy.
Zmagania konkursowe zakończyło uroczyste wręczenie nagród i dyplomów przez panią dyrektor Jolantę Wikło.

Finalistami konkursu zostali :

I miejsce - Magdalena Tomiczek  kl. 2a
Szpikowana migdałami wołowina podana z  kluseczkami półfrancuskimi i pieczonymi buraczkami

II miejsce - Ewa Feruga  kl. 2a
Jesienna roladka z borowikowym sosem z marchewkowo-ziemniaczanym puree

III miejsce - Paweł Brudny  kl. 2ax
Polędwica w sosie kurkowym w towarzystwie  grillowanych warzyw i rozet  selerowo - ziemniaczanych

IV miejsce - Konrad Macura  kl.1a
Koszyk ziemniaczany pełen mięsa podany z zielonym groszkiem otoczony marchewkową pierzynką

Wszystkim zaproszonym gościom, sponsorom oraz uczniom serdecznie dziękujemy.

Organizatorki: Kinga Baścik i Ewa Hess-Rykała

Opracowała: mgr Kinga Baścik

Praca jury

 

Pan Jacek Rugała "Lawenda" i Pan Piotr Korzeniowski "Wirtuozeria"

I mejsce  

Pan Jacek Rugała "Lawenda" i Pan Piotr Korzeniowski "Wirtuozeria"

<< powrót do góry

Wydarzenia
2013/2014
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych