LEKCJA OTWARTA

 

W dniu 14.11.2013 na Warsztatach Szkolnych odbyła się lekcja otwarta. Tematem lekcji było: "Zastosowanie czekolady w produkcji cukierniczej".

 Lekcja odbyła się z udziałem klasy II Technikum Technologii Żywności/cukierników, na zajęciach z przedmiotu: "Procesy produkcji cukierniczej".

Lekcje prowadziła mgr Beata Hojny, celem lekcji otwartej  było:

- przedstawić krótko  historie czekolady

- wyjaśnić pojęcia: czekolada, kuwertura, gnasz

- charakterystyka czekolady, rodzaje, zasady temperowania

- omówienie zastosowania czekolady w produkcji cukierniczej

- przygotowanie na podstawie receptury ciasta czekoladowego, muffin

- sporządzać dekoracje z czekolady; literki, rurki, asy, floresy, łyżeczki ozdobne

- przygotowanie czekolady plastycznej

- ćwiczenia z czekoladą plastyczną.

Opracowała: Beata Hojny

<< powrót do góry

Wydarzenia
2013/2014
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych