Lekcja otwarta w warsztatach szkolnych z zakresu sporządzania zup

W dniu 9 grudnia 2014 r. w warsztatach szkolnych odbyła się lekcja otwarta procesów technologicznych w gastronomii, której tematem było sporządzanie zup. Lekcję przeprowadziła mgr Alicja Graboń w klasie 2a zasadniczej szkoły zawodowej - profil kucharz.

Temat czterogodzinnego modułu: "Zupy czyste, zupy kremy, zupy zagęszczane składnikiem głównym i składnikiem skrobiowym - charakterystyka. Metody serwowania zup - dobór zastawy stołowej, wielkość porcji, metody podania. Ocena organoleptyczna potraw".

Celem lekcji było nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu gotowania i sposobów serwowania zup. Po wstępnej, teoretycznej części lekcji uczniowie rozpoczęli działanie praktyczne. Zadaniem uczniów było przeanalizowanie receptur, przygotowanie surowców, sporządzenie zup i dodatków oraz prawidłowa ekspedycja gotowych potrawy.

Uczniowie przygotowali pyszną zupę cebulową z grzankami, rosół z domowym makaronem i kluseczkami wątrobianymi, barszcz z uszkami, krupnik z ziemniakami, zupę krem z brokułów z groszkiem ptysiowym oraz zupę wiśniową.

Grupa pracowała w dobrym tempie, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej, bezpiecznie i higienicznie.

Oprac. Alicja Graboń, Kinga Baścik

<< powrót do góry

Wydarzenia
2014/2015
Wydarzenia
Catering
Nasza oferta
Na zajęciach
Jadłospis na tydzień
Regulamin
Egzaminy zawodowe
Plan zajęć
Co mówią o nas
Portale gastronomiczne
Archiwum

 

O NAS | NASZA HISTORIA | NASZE PRZEPISY | KONTAKT
Copyright © 2010 ZSGiH * Polityka Prywatności
Zespół Gastronimicznych i Handlowych